Puding Caramel
Saturday, 1 June 2013 | 05:29 | 0comments sini
PUDING CARAMEL
hari ni bosan sgt , ttibe terlintas nak share resepi puding caramel plakk.
hehee.. jom jom try buat sesama :)
BAHAN A (puding) :
250 ml susu pekat manis
250 ml air
3 bijik telur ayam (sapa pulak nk buh telur itik ? )
4 sudu besor gula pasir
1 1/2 sudu besar mentega
1 sudu kecik esen vanilla
BAHAN B (gula hanguih) :
125 gm gula pasir
4 sudu besor air
JOM JOM START BUAT DEHH ...
1. Satukan semua bahan B dalam periuk. Masak sampai pekat and kekuningan then tuang
ke dalam mangkuk. oke settle. boleh ke tepikan :)
2. Bahan A, pukul telur sampai gebu gebu, then msukkan gula pasir and teruskan
memukul..
3. tuang pulak susu pekat manis, air and esen vanilla .
dan teruskan aktiviti pukul memukul lagi.
sampai sebati ye !
4. then, tuang bancuhan no.3 ni ke dalam mangkuk yg berisi gula hanguih tdi.
Bubuh mentega cikiitt di atasnye.
5. sila kukus dalam pengukus selama 20 minit ONLY .
dah siap.. bley makan bila sejukkk sat g :)